Kiállításmegnyitó, A Domb / MAMŰ 1978-1984, B5 Studio, 2021. A képen látható: Ungvári-Zrínyi Kata.

A DOMB / MAMŰ 1978-1984
MAMŰ AKCIÓK A VIZESHALMOKNÁL.
EGY JÖVŐBELI MŰVÉSZETI ESEMÉNY ELŐKÉSZÍTÉSE

In memoriam Irsai Zsolt, Szabó Zoltán Júdóka

A B5 Stúdióban szervezett kiállítás egy 2022-ben megvalósuló művészeti esemény előkészítése, amely alkalmat ad arra, hogy körbejárjuk azokat a dokumentum státuszú képeket, amelyek a MAMŰ Vizeshalmok körüli akcióit örökítik meg.
A helyszínre irányuló figyelem egyrészt az akciók miszticizmusát emeli ki, és elénk idézi azt az emberi közeget, amely akár az akciók szellemi “helyszínének” is mondható; másrészt pedig előrevetíti azt a cselekményt, amely majd a projekt második részében az eredeti helyszínen történni fog.
Tüntetés ez, melyben a kiállított képek tárgyi formája (tüntetőtábla) egyfajta vizuális kiáltványt hoz létre, s ennek erejét a dokumentumok pontos nyersesége adja.
A részletekben elmerülve viszont, a képek finomabb olvasása nyomán a térben elrendezett dokumentáció egyre inkább hasonlít furcsa szeánszra, amely megidézi a MAMŰ körüli légkört és azzal együtt: a művészet akkori cselekvőképességét, hiteles tisztaságát, valamint azt a tartalmas telítettséget, amely a társadalmi állapotok ellenében, de mégis azokat beolvasztva és művészileg szublimálva jött létre. – Ungvári-Zrínyi Kata

Külön köszönet Elekes Károlynak és Gárda Aladár Lászlónak a projekthez való hozzájárulásukért.

A képek Elekes Károly és Gárda Aladár László archívumából származnak.

Az esemény plakátját Elekes Károly fotójának felhasználásával Bartha József készítette.