-
Locație:
Sala Underground al Teatrului pentru Copii şi Tineret Ariel Târgu Mureş
- Design grafic:
- Interpreți:
- Colaboratori:
-
Suporteri:
Ministerul Patrimoniului Cultural Național din UngariaAdministratia Fondului Cultural National Ungaria
Producția Alexanderplatz a fundației Fundației ARTeast a fost prima reprezentație maghiară al Teatrului Underground care a găzduit manifestări experimentale, neconvenționale timp de un an. În același timp, spectacolul a însemnat și o altă premieră: deoarece a fost creat doar cu sprijin financiar din proiecte nonguvernamentale finanțat de către sponzori, era independent de orice instituție bugetară. Această realizare este un pas important spre reforma structurilor teatrale, care în prezent sunt reprimate de cadrul rigid al teatrelor de stat. Tema piesei ridică o problemă actuală foarte importantă: este vorba despre găsirea unei reședințe. Încearcă să răspundă la dilema indivizilor care caută îndeplinirea dorințelor și autorealizarea lor personală, într- un domeniu în care visele devin realitate și devin tangibile – dacă există un astfel de loc. Există un astfel de loc? Tema se desfășoară de-a lungul povestirii unei prietenii între doi tineri.
Scenariul piesei se bazează pe fragmente și motive din lucrări – în special scriitori germani din secolul XX, fiind legate de Berlin: Alfred Döblin, Christopher Isherwood, Egon Erwin Kisch, Siegfried Lenz, Thomas Mann, Rainer Maria Rilke. Forma spectacolului este inspirat din cabaretul berlinez din anii 1930 cu muzica sa caracteristică (song), precum și cultura specifică a dansului și a gesturilor. Acest stil particular definește relația dintre spațiul teatral și comunitate într-un mod unic, creând astfel un limbaj teatral propriu.
Spectacolul a fost regizat de Olga Barabás, compozitorul este Ferenc Darvas, versurile au fost scrise de Olga Barabás și Csanád Pávai. Actorii: László Mátray, Lóránd Váta. Muzica interpretată la acordeon către: Csanád Pávai