Deschiderea expoziției Dâmbul / MAMŰ 1978-1984, B5 Studio, 2021. În poză: Kata Ungvári-Zrínyi.

DÂMBUL / MAMŰ 1978-1984
ACȚIUNILE GRUPULUI MAMŰ DE LA MOVILELE UMEDE.
PREGĂTIREA UNUI EVENIMENT ARTISTIC

In memoriam Zsolt Irsai , Zoltán Szabó Júdóka

Expoziția organizată la B5 Studio este pregătirea unui eveniment artistic care va avea loc în 2022; cu această ocazie vom avea prilejul să explorăm fotografiile cu statut de document care prezintă acțiunile MAMŰ din jurul locației Movilele Umede (aflate în apropierea Târgu-Mureșului, lângă Livezeni).
Atenția asupra locației, în primul rând, scoate în relief misticismul acțiunilor, și totodată, ne dezvăluie mediul uman care poate fi numit drept “locația” sufletească, intelectuală a acțiunilor; iar în al doilea rând, schițează evenimentul care urmează să aibă loc în locația originală, în al doilea parte a proiectului.
Vorbim de o demonstrație în care forma obiectuală a imaginilor expuse (pancarte) creează un fel de manifest vizual, iar forța acestuia se datorează caracterului crud și exact al documentelor.
Dar dacă ne scufundăm în detalii, citind prin finețea imaginilor, documentația aranjată în spațiul expozițional seamănă mai mult cu un fel de ședință de spiritism care evocă sfera grupului MAMŰ și cu acesta: capacitatea artei de a activa, claritatea sa autentică, precum și acea bogăție plină a conținutului care s-a manifestat în ciuda stării societății, dar totuși procesându-l pe aceasta și sublimându-l din punct de vedere artistic. – Kata Ungvári-Zrínyi

Mulțumiri speciale lui Károly Elekes și László Aladár Gárda pentru contribuția lor la proiect.

Fotografiile sunt din arhivele lui Károly Elekes și László Gárda Aladár.

Afișul evenimentului a fost realizat de József Bartha folosind o fotografie de Károly Elekes.