Első látásra (3) – BLOOM
2022 October 29 2022 November 08
 • Helyszín:
  B5 Studio Marosvásárhely
 • Művészek:
 • Kurátor:
 • Grafikai tervezés:
 • Szervező:
  ARTeast Alapítvány
 • Szponzorok:
  Bioeel kft.
  Oracler kft.
  New Amon Electric kft.
  ElectroLight kft.
 • Partnerek:
  Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
  Radio România Târgu Mureș
  Marosvásárhelyi Rádió
  Népújság
  Magma Kortárs Közeg

“to call the attention of the lover of the works of creation to those floral productions which flourish, in triumph, upon the ruins of a single building. Flowers are perhaps the most graceful and most lovely objects of the creation but are not, at any time, more delightful than when associated with what recalls to the memory time and place, and especially that of generations long passed away. They form a link in the memory, and teach us hopeful and soothing lessons, amid the sadness of bygone ages.”
Flora of the Colosseum of Rome (1855)
by Richard Deakin

A Bloom Thea Lazăr növényeinek történeteiről és kísérteties erdőkben való sétáiról Adrian Ganeaval, titkos kertekről és halhatatlan emlékekről szól. A Bloom egyszerre gyorsulásról és metamorfózisról, a másodperc töredékének fékezéséről szól. A Bloom a felbomlás, az összeomlás és a pusztulás elhalasztása, miközben egy pillanatra kikerüli az elkerülhetetlen hanyatlást.
A szülővárosukba visszatérő Thea Lazăr és Adrian Ganea visszanézve a nosztalgiát ünneplik. Emlékek és a múltból származó hangok vezetik és irányítják őket egy digitális kozmoszban, ahol a virágzást keresik a romok között.
Thea Lazăr Marosvásárhelyen született, Kolozsváron él és dolgozik. Művészi gyakorlata főként digitális, de offline installációkat is készít textilekből és növényekből. Növényei mesélnek a környezetről, a bolygóról és a társadalmi-politikai helyzetekről, amelyek helyi és ismeretlen történeteket idéznek fel. Azt a helyet keresik, ahol a múlt és a jövő találkozik, ahol a tudomány és az áltudomány határai összemosódnak, hogy új narratívát hozzanak létre, gyakran mitologikus történetek és a kozmikus tér képeinek mellérendelésével.
Adrian Ganea, Marosvásárhelyen született 1989-ben, képzőművész és díszlettervező. Kolozsváron él és dolgozik. Munkássága a díszlettervezéstől a szobrokon át a 3D animációkig terjed. Különösen az foglalkoztatja, hogy a fikció különböző formái hogyan materializálódhatnak a technológiák szubjektivitásán keresztül.

 

Társfinanszírozó: Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal
A projekt nem feltétlenül képviseli Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának álláspontját, amelyek nem felelősek a projekt tartalmáért és eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelősségi körébe tartoznak.