Én mínusz kettőről indulok – Cătălina Nistor kiállítása
2024 June 07 2024 July 17
 • Helyszín:
  B5 Studio Marosvásárhely
 • Művész:
  Cătălina Nistor
 • Kurátor:
  MAGMA (Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila)
 • Műhelyvezető:
  Jakab Izabella
 • Szponzorok:
  Oracler
 • Média Partner:
  Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal
  Erdély Fm
  Erdély TV
 • Köszönet:
  Marius Cosmeanu
  Makkai István
  Albert Attila
  Vészi Tibor

A B5 Studio AiR 2024-es egyik megfogalmazott szempontja a helyi jellegzetességekre és szellemiségre helyezi a fókuszt, míg a másik a rezidens programok kereteinek kitágítása*, különböző együttműködés modellek láthatóvá tétele. Ennek keretében valósul meg Cătălina Nistor, a program első meghívott rezidens művészének kiállítása – az őt már korábban személyesen foglalkoztató témára való reflektálása által – az Erdélyben és Marosvásárhelyen is érvényesülő kétnyelvűséget helyezi művészi gyakorlatának és tanulási folyamatának középpontjába. Cătălina Nistor öthetes tartózkodása során felületi bepillantást nyert a helyi magyar és román lakosság együttélésének vagy egymás melletti párhuzamos létezésének mindennapjaiba.

A rezidens program során létrehozott alkotásai szöveg és hang alapúak, amelyeket aktuális érdeklődése köré – az iskola, a ’90-es ével, a művészet és a háború –, az autoriter fogalmi hálóján keresztül négy egységbe csoportosít. Nistor inkább rajzolja a szövegeket, mint írja, ennek ellenére gyakorlata a kalligráfiához nem hasonlítható.

A megnyitó alkalmával a B5 két kiállítóterének nagyobbik helyiségében a rezidencia program alatt készült alkotások lesznek láthatóak. A kisebbik térben továbbra is csatlakozhatnak a jelenlévők a reakciós és szolidaritási platformhoz, amelyet a művész és kurátorai a Múzeumok Éjszakájára meghirdetett kulturális intézmények országos tiltakozásához való csatlakozás alkalmával hoztak létre. Ugyanakkor folytathatják hozzájárulásukat a művész magyar nyelvtanulással kapcsolatos projektjéhez, olyan szavakat javasolva számára, amelyeket a nézők a saját szakmájukban fontosnak tartanak.
Kispál Ágnes-Evelin & Kispál Attila

A projektet a Romániai Nemzeti Kultúrális Alap* finanszírozza.
* A projekt nem feltétlenül tükrözi a Romániai Nemzeti Kultúrális Alap álláspontját. Az RNKA (AFCN – Administraţiei Fondului Cultural Naţional) nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a finanszírozás kedvezményezettjétől függnek.