Deschiderea expoziției InSitu2, B5 Studio, Târgu Mureș, 2018. În poză (de la stânga la dreapta): Renáta Veér, Beáta Sós, Orsolya Kányádi, Szilárd Szigeti Szenner, Zsuzsanna Bartha, Ildikó Ungvári Zrínyi, István Hodgyai, Gyopár Papp, Réka Oláh, Viola Lőrincz, Fanni Nagy, József Bartha.
InSitu2
08 November 2018 06 December 2018

Studioul B5 din Târgu Mureș își sărbătorește anul acesta aniversarea de 10 ani de la înființare. Acest „artist-run space” (galerie condusă de artiști), aflată sub egida Fundației ARTeast (director: József Bartha) găzduiește arhivele unei activități organizatorice de 30 de ani (expoziții, workshop-uri, programe de rezidență, mese rotunde, prezentări, proiecții de filme etc.). Proiectul „In Situ” este organizat în jurul acestei arhive (care conține, pe lângă documentația generală a evenimentelor – fotografii, cataloage, afișe, broșuri și tipărituri de alte tipuri etc. –, urmele procesului de lucru al curatorilor, începând de la materialul vizual, trecând prin fragmente opere, scrisori și alte texte, descrieri și schițe de idei nerealizată, până la documentele mai obișnuite, precum însemnările administrative sau dosarele cu proiecte).
Prima etapă a proiectului „In Situ” a constat într-un program de rezidențe în cadrul căruia artiștii invitați au avut ocazia să lucreze cu materialele din arhivă, a imersiunii în contextul local și a organizării unor prezentări publice ale operei lor de până acum, respectiv a proiectelor lor de rezidență (unii dintre ei au pregătit spectacole de performance, miniexpoziții sau evenimente de alte tipuri). După încheierea programelor de rezidență, creațiile au fost definitivate și încadrate într-o expoziție care a mai conținut și o selecție reprezentativă din operele arhivei și cât o lucrare a artiștilor activi în cadrul Studioului B5 (József Bartha și cuplul de artiști Monotremu). Expoziția a fost organizată în cadrul Bienalei Art Encounters din Timișoara, din 2017, la care Studioul B5 a fost invitat pe lângă alte spații artistice independente contemporane. – Kata Ungvári Zrínyi