Kiállításmegnyitó, InSitu2, B5 Studio, Marosvásárhely, 2018. A képen látható (balról jobbra): Veér Renáta, Sós Beáta, Kányádi Orsolya, Szigeti Szenner Szilárd, Bartha Zsuzsanna, Ungvári Zrínyi Ildikó, Hodgyai István, Papp Gyopár, Oláh Réka, Lőrincz Viola, Nagy Fanni, Bartha József.
InSitu2
2018 November 08 2018 December 06

A marosvásárhelyi B5 Stúdió idén ünnepli 10 éves évfordulóját. Az ARTeast Alapítvány (vezetője: Bartha József) égisze alatt működő artist-run space (művészgaléria) közel 30 éve zajló rendezvényszervezői tevékenység (kiállítások, workshopok, rezidensprogramok, előadások, beszélgetések, bemutatók, filmvetítések, stb.) archívumának ad otthont. Az In Situ projekt eköré az archívum köré szerveződik (amely maguk az események általános dokumentációján túl – fotók, katalógusok, plakátok, füzetek, nyomtatványok, stb. – a kurátori folyamat nyomait tartalmazza, a vizuális anyagtól a műalkotások részletein, leveleken, szövegeken, leírásokon, nem megvalósult terveken és ötleteken át a mindennapibb iratokig, mint például az adminisztratív feljegyzések vagy pályázatok).
A projekt első állomása egy rezidensprogram-sorozat volt, amelynek keretén belül a meghívott alkotók az archívummal dolgoztak, belemerülve a helyi kontextusba, valamint nyilvános bemutatókat tartottak addigi munkásságukról, illetve a rezidensi projektjeikhez kötődően is (némelyek performanszokat és egyéb mini-kiállítást és egyéb eseményeket szerveztek). A rezidensprogramokat követően az alkotásokat véglegesítették, majd ezek kiállításra kerültek egy, az archívumban található műalkotásokból készült reprezentatív válogatással és a B5 Stúdiót működtető művészek (Bartha József és a Monotremu művészpáros) egy-egy, az alkalomra készült alkotásával együtt; a kiállítás a 2017-es temesvári Art Encounters Biennálé keretén belül került megrendezésre, ahol a B5 az eseményre meghívott független kortárs művészeti terek egyike volt. – Ungvári Zrínyi Kata