La prima vedere (3) – BLOOM
29 October 2022 08 November 2022
  • Locație:
    B5 Studio Târgu Mureș
  • Artiști:
  • Curator:
  • Design grafic:
  • Organizator:
    Fundația ARTeast
  • Sponsori:
    Bioeel srl.
    Oracler srl.
    New Amon Electric srl.
    ElectroLight srl.
  • Parteneri:
    Universitatea de Artă din Târgu Mureș
    Radio România Târgu Mureș
    Radio Târgu Mureș
    Népújság
    Asociația Medium Contemporan Magma

„to call the attention of the lover of the works of creation to those floral productions which flourish, in triumph, upon the ruins of a single building. Flowers are perhaps the most graceful and most lovely objects of the creation but are not, at any time, more delightful than when associated with what recalls to the memory time and place, and especially that of generations long passed away. They form a link in the memory, and teach us hopeful and soothing lessons, amid the sadness of bygone ages.”
Flora of the Colosseum of Rome (1855)
by Richard Deakin

Bloom (înflorire) este despre poveștile plantelor lui Thea Lazăr și călătorii cu Adrian Ganea în păduri bântuite, despre grădini secrete și amintiri nemuritoare. Bloom este atât despre accelerare și metamor-foză, cât și despre frânare pentru o fracțiune de secundă. Bloom e amânarea descompunerii, a colapsului și a ruinei care evită pentru un moment inevitabilul declin.
Revenind în orașul natal, Thea Lazăr și Adrian Ganea privesc înapoi și celebrează nostalgia. Amintiri și voci din trecut îi ghidează și îi îndru-mă într-un cosmos digital unde aceștia caută înflorirea dintre ruine.
Thea Lazăr născută în Tg. Mureș, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Practica ei artistică este în principal digitală, dar menită să trăiască offline, în instalații care adesea includ textile și plante. Plantele ei spun povești despre mediu, planetă și situații socio-politice evocând povești locale sau neștiute. Caută spațiul unde trecutul și viitorul se întâlnesc și locul în care limitele dintre știință și pseudoștiință se esto-mpează, dând naștere unor noi narative, adesea, prin juxtapunerea poveștilor mitologice cu imagini ale spațiului cosmic.
Adrian Ganea, născut la Tg. Mureș în 1989, este un artist și scenograf care trăiește la Cluj Napoca. Practica sa variază de la scenografie de teatru la sculptură și animații 3D. Îl preocupă în mod deosebit cum se pot materializa diverse forme de ficțiuni prin subiectivitatea tehnolo-giilor.

 

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.