Sugár János, Tűz a Múzeumban, 2019, Galériák Fehér Éjszakája, fotó az eseményről, Bolyai tér 5. szám udvara, Marosvásárhely. A képen látható: Bartha Dániel.
Tűz a Múzeumban
2019 October 11 2019 October 12
 • Helyszín:
  Bolyai Tér 5 szám udvara Marosvásárhely
 • Művész:
 • Kezdeményező:
  ARTeast Alapítvány
 • Grafikai tervezés:
 • Fotó:
 • Szervezők:
  ARTeast Alapítvány
  Ephemair Egyesület
  K'ARTE Egyesület
 • Partnerek:
  Minitremu
  BRD Groupe Societe Generale
  Villa Vinéa
  Romániai Képzőművészek Szövetsége
  Maros Megyei Múzeum
  Zi De Zi
  Zile și Nopți Mureș
  Marosvásárhelyi Rádió
  OutInMures
  Cuvântul Liber kft.
 • Szponzorok:
  Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal

2007-ben bukkantam egykori főiskolai szobrászmesterem, Vigh Tamás egy megjegyzésére, miszerint úgy valósulhatott volna meg a Kossuth Lajos téren az 1956 forradalmát, hőseinek emlékét őrző, a forradalom eszmeiségét hirdető monumentum, ha reggelente az Országházból kijönne két ember, és minden nap rakna egy tüzet, és késő éjszakáig táplálná, élesztené a lángot. Az emlékezők meg körülállhatnák. Addig, ameddig a két ember kijönne tüzet rakni, addig lenne a forradalomnak méltó, eleven emlékműve a Kossuth Lajos téren.
Számomra, ahogy ezt olvastam, a tűz egy kiállítótérben jelent meg, a budapesti Kiscelli Múzeum templomterében, ahol egymást váltó önként vállalkozók őrzik és táplálják a tábortüzet, lehet jelentkezni erre a feladatra. A tűz körül székek, matrac. A tüzet adott esetben az odakészített fával táplálni lehet, el lehet égetni személyes papírokat is, de lehet csupán a székből nézni a tüzet, vagy akár szalonnát sütni.
A cím, Tűz A Múzeumban, azt is jelenti, hogy egy olyan élő, veszélyesen irreverzibilis folyamat kerül a múzeum speciális terébe, amire vigyázni kell, és csupán addig lesz megtekinthető, amig gondozzák, etetik; más szóval, amig figyelnek rá.
Az eredeti elképzelés 2012-ben megvalósulni látszott, azonban a szervezés utolsó pillanatában, minden hatósági engedély ellenére váratlanul lemondták. Három évvel később, 2015-ben a budapesti OFF-Biennálén valósult meg elöször, és 21 napon át megszakítás nélkül égett a tűz.
Ezt követően a Drinkers of Quintessences csoportos kiállítás keretében 2018-ban Montrealban, a Darling Foundry-ban, majd 2019-ben a Casino Luxembourg-ban égett két-két hónapon át a tűz. – Sugár János

Fire in the Museum – interview with János Sugár @ OFF-Biennale Budapest
https://aliceinwunderkammer.wordpress.com/2017/06/05/fire-in-the-museum-interview-with-janos-sugar-off-biennale-budapest/
Felhívás: Őrizz velünk! Légy részese a tűz a múzeumban projektnek!
https://www.artmagazin.hu/archive/2841