Despre

Particularitatea perspectivei Fundației ARTeast este o reflexie puternic fundamentă conceptual asupra mediului local, asupra societății est-europene, precum și asupra fenomenelor culturale și sociale internaționale. Pe plan spiritual și conceptual, izvorul de inspirație important al activității Fundației este realitatea târgumureșeană. Acest mediu conduce, prin complexitatea sa specifică, către teme precum cea a identității naționale (în oglinda relației dintre cele două etnii – cea română și cea maghiară – aproximativ egale ca număr de locuitori) a raportului de forțe din spațiul public, care activează fenomene locale specifice și istorii paralele, precum și cea a situației artei în contextul dat. Principalul scop fiind conectarea scenei artei locale la fluxul cultural internațional și european, cu o atenție particulară pentru păstrarea legăturii cu artiștii emigrați și abordarea de teme specifice comunității locale.
Activitatea Fundației ARTeast constă în organizarea de evenimente artistice ce cuprind: expoziții individuale și de grup, intervenții artistice în spațiul public, rezidențe de creație, prezentări, tabere, conferințe, din 2012 în strînsă colaborare cu Asociația Magma Contemporary Medium și Asociația Minitremu.

LOCUL B5 STUDIO
Vechea clădire din Piața Bolyai nr 5 din Târgu Mureș este o clădire în stil baroc cu două nivele în Piața Bolyai care a fost sediul Scaunului Mureș și apoi a Comitatului Mureș-Turda între 1745-1943.
Partea cea mai veche a clădirii datează, cel mai probabil din secolul 17. O parte din ea a fost proprietatea lui Szalai György, care a fost condamnat pentu trădare în 1711 și toate proprietățile sale confiscate de Comitatul Scaunului Mureș. Cealaltă parte a clădirii a fost cumpărată de către Comitat, dar deoarece s-a dovedit mică și nepotrivită pentru oficiile? (destinația) respective (dorită), aceasta a fost completată (extinsă) între 1744 și 1746. În 1838, terenul adiacent a fost cumpărat de la Colegiul Reformat și s-a contruit o aripă nouă a clădirii, care a fost dată în folosință din 1842. (Keresztes Gyula: Clădiri vechi din Târgu-Mureș)
În momentul acesta găzduiește atelierele filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici din România.