Istorie

La Târgu-Mureș, inițiativele artistice experimentale și progresiste datează din anii ’70. Activitatea și, mai târziu, desființarea pe plan local a Cercului Apollo (1975-1978) și, mai ales, a grupului MAMŰ(1978-1984) „a mobilizat tineri artiști care doreau să ajungă din urmă cu aspirațiile artistice europene contemporane. S-a găsit o expresie adecvată în cea mai mare parte în land art și acțiuni conceptuale. Pe lângă lucrările de artă peisagistică, au experimentat cu o mare varietate de genuri și stiluri, de la fotorealism la noua sensibilitate la mail art.” (Sándor Hornyik – artportal.hu) Marea majoritate a grupului au emigrat lăsând în urmă o atmosferă în care energiile artistice activate au căutat posibilități de a se manifesta.
După schimbarea regimului, un grup de artiști tineri au început organizarea de expoziții cu o viziune progresistă (sau chiar de avangardă). Activitatea lor a cuprins instalații, creația de environmente assemblage, realizarea de performance-uri, happening-uri și alte practici experimentale, cu o receptivitate și înclinație specifică spre noile media.
În această perioadă, până la înființarea Fundației ARTeast, Bartha József a organizat evenimente în diferite formații, împreună cu Erdei Gy Zoltán, Novotny Tihamér sau Adrian Șerban Chira. Acestea au avut loc atât în spații convenționale cât și mai puțin convenționale.

Fundația ARTeast a fost înființat în 1999, cu scopul de a asigura un cadru instituțional pentru aceste proiecte și ca soluție pentru lipsa completă a sprijinului instituțional (arta contemporană a depășit sistemul de instituții moștenit din regimul anterior).

Începând din 2007, în istoria fundației a început o etapă nouă. După evenimentele organizate în alte spații de expoziție, ateliere și alte contexte alternative, Bartha József (după o schimbare de atelier cu artistul Pál Péter) și-a transformat atelierul într-un artist-run space dedicat artei contemporane, potrivit pentru expoziții, creație artistică și, de asemenea, pentru programe de rezidență artistică. Spațiul – B5 Studio preia numele locului unde se află, fiind situat în clădirea cu ateliere din Piața Bolyai nr. 5. Arhiva artistului Bartha József și arhiva ARTeast, cuprinzând mai mult de 30 de ani de activitate artistică este, și ea, mutată în noul spațiu.