Történet

Marosvásárhelyen az experimentális, progresszív művészeti kezdeményezések kezdetei a 70-es évekre nyúlnak vissza. Az Apolló Kör (1975-1978), később a MAMŰ marosvásárhelyi tevékenysége (1978-1984) „a kortárs európai művészeti törekvésekhez felzárkózni kívánó fiatal művészeket mozgósította…. Leginkább a land art és a konceptuális akciókban találtak rá adekvát kifejezésmódjukra. A tájművészeti munkák mellett a legkülönbözőbb műfajokkal és stílusokkal kísérleteztek, a fotorealizmustól kezdve az új szenzibilitáson át a mail artig…”(Hornyik Sándor – artportal.hu.) A MAMŰ tagsága nagyrészének kivándorlása az 1984-es felbomlásához vezetett olyan légkört hagyva maga után, amelyben a megmozgatott művészeti impulzusok kisülési felületeket kerestek.
Fiatal művészek egy csoportja a rendszerváltás után progresszív szellemiségű események szervezésébe kezdett. Tevékenységükre jellemző volt az installációművészet, az environment, assemblage, performansz, happening és egyéb, kísérleti műfajok, de sajátos nyitottságot és vonzalmat tanúsítottak az új médiák iránt is. Ebben az időszakban, az ARTeast Alapítvány megalapításáig Bartha József különböző formációkban szervezett eseményeket (Erdei Gy. Zoltánnal, Novotny Tihamérral, Adrian Șerban Chirával közösen). Ezek különböző konvencionális és nem konvencionális helyszíneken valósultak meg.

Az ARTeast Alapítványt 1999-ben jegyezték be az intézményi támogatás teljes hiánya okozta problémák elhárítására (a progresszív kortárs művészet kinőtte az előző rendszerből örökölt kulturális intézmények kereteit).

2007-től új fejezet nyílt az alapítvány működésében. Az addig más kiállítóterekben, műtermekben és alternatív helyszíneken rendezett művészeti akciók után Bartha József a Pál Péterrel való műteremcsere következtében a saját műtermét alakítja kortárs művészeti térré (artist-run space), amely alkalmas kiállítások szervezésére, művészeti alkotótevékenység folytatására, valamint rezidensprogramok lebonyolítására is. A tér a B5 Stúdió, nevét helyszínéről, a Bolyai tér 5. szám alatt található műtermek épületéről kapta. A Bartha József és az ARTeast több, mint 30 évet felölelő művészeti archívuma is 2007-től az új térbe költözik.